دانستنیهای چشم پزشکی, معاینات چشم پزشکی

معاینات چشم پزشکی

معاینات چشم پزشکی

واقع یک معاینه چشم پزشکی شامل مراحل مختلفی است که بسیاری از اختلالات چشمی را در مراحل اولیه تشخیص داده و در صورت اقدام به موقع مانع از پیشرفت آنها می شود . معاینه کامل چشم پزشکی مراحل متعددی دارد بطوریکه معاینه کامل حدود یک ساعت وقت می گیرد .

معاینه چشم چیست؟

معاینه چشم یک سری آزمایشات برای ارزیابی میزان دید و بررسی بیماری های چشمی را شامل می شود. در این مورد، چشم پزشک یک پروسه نیم ساعت تا یک ساعت را طی نموده تا ارزیابی های متفاوتی را در رابطه با عملکرد طبیعی بخش های مختلف چشم لحاظ نماید. معاینه اعصاب چشمی به طور دقیق و تشخیص هرگونه عفونت و بیماری چشم از وظایف چشم پزشک است تا با انجام انواع درمان متناسب با نوع بیماری و اختلال، به صورت دارو درمانی و یا جراحی، در بهبود کامل مشکلات چشم نقش مهمی را ایفا کند.

معاینه چشم به تشخیص مشکلات چشمی در مراحل ابتدایی-زمانی که بیشترین قابلیت درمان را دارند-کمک می کند.معاینات منظم چشمی این شانس را به متخصص چشم می دهد که نکات لازم برای مراقبت از چشم را در اختیار شخص قرار دهد و به وی کمک کند تا تغییرات چشمی را تصحیح کند یا خود را با آن تطبیق دهد .

چه وقت برای معاینه چشم مراجعه کنیم؟

عوامل متعددی ممکن است در تعیین فواصل تکرار معاینه چشم دخیل باشند،از جمله:سن،سلامت چشم و خطر ابتلا به مشکلات چشمی.توصیه های کلی به شرح زیر است:

· کودکان 5 ساله و کوچکتر: در کودکان زیر 3 سال پزشک اطفال وجود رایج ترین مشکلات در این سن را بررسی می کند،شامل تنبلی چشم و انحراف چشم به داخل یا خارج.بر اساس میزان رغبت و همکاری کودک اولین معاینه کامل چشمی باید در 3 تا 5 سالگی انجام گیرد.

· کودکان سنین مدرسه و نوجوانان: بینایی کودک پیش از آنکه به کلاس اول برود بررسی می شود.در صورتی که کودک هیچ نشانی از مشکلات چشمی یا سابقه فامیلی مشکلات چشمی نداشته باشد،باید هر 2 سال یکبار مورد معاینه قرار گیرد.اما اگر کودک مشکلات چشمی یا سابقه فامیلی مشکلات چشمی دارد معاینات باید طبق نظر پزشک صورت گیرد.

· بزرگسالان: به طور کلی،اگر شخص هیچ علامتی از مشکلات چشمی نداشته باشد،در دهه 20 و 30،بینایی باید هر 5 تا 10 سال یک مرتبه بررسی شود.در سن 40 تا 65 سالگی بینایی باید هر 2 تا 5 سال یکبار بررسی گردد و بعد از 65 سالگی باید هر 1 تا 2 سال یکبار بررسی شود.در افرادی که از عینک استفاده می کنند یا سابقه فامیلی بیماری چشمی دارند و یا مبتلا به یک بیماری مزمن هستند که احتمال ابتلا به بیماری چشم را بیشتر می کند-مثل دیابت-فواصل معاینات چشم باید کوتاهتر شود.

در معاینات چشم پزشکی چه اختلالاتی بررسی می شود ؟

علاوه بر معاینه چشم از نظر نیاز به عینک یا لنز تماسی ، چشم ها از نظر ابتلا به بیماری ها و همه مواردی که ممکن است به اختلال دید منجر شود ، بررسی می شوند . این اختلالات می تواند شامل موارد زیر باشد :

عیوب انکساری : عیوب انکساری شامل نزدیک بینی ، دوربینی و آستیگماتیسم است . در اغلب مواقع با تجویز عینک و یا لنز تماسی ، عیوب انکساری درمان می شوند .

تنبلی چشم : تنبلی چشم زمانی رخ می دهد که یا چشم ها انحراف دارند و یا شماره یکی از چشم ها بطور قابل ملاحظه ای با چشم دیگر تفاوت دارد . مغز تصویر مخدوش از چشم منحرف و یا معیوب را حذف می نماید . چشمی که از نظر تنبلی چشم درمان نشده می تواند روند تکاملی بینایی را مختل نموده و سبب اختلال دایمی بینایی در همان چشم شود . معمول ترین درمان تنبلی چشم ، بستن چشم سالم برای یک دوره زمانی خاص است .

انحراف چشم : استرابیسم در واقع همان انحراف چشم و یا لوچی است . پزشک نحوه حرکات چشم های شما را ارزیابی می کند تا اینکه ببیند آیا دو چشم باهم هماهنگ حرکت می کنند . انحراف چشم سبب مشکلاتی در درک عمق شده و زمینه ای برای تنبلی چشم محسوب می شود .

معاینه چشم پزشکی کامل توسط چشم پزشک انجام شده و شامل تست هایی است که تمامی جنبه های بینایی را در بر خواهد گرفت . بر اساس نتایج معاینه شما ممکن است چشم پزشک درمان مناسب بیماری چشم تان را پیشنهاد کند .

اختلال در هماهنگی حرکات دو چشم :

اگر چشم های فرد به نظر هماهنگ بیایند ، ممکن است هنگام حرکت هماهنگ نباشند . عدم تعادل دید دوچشمی ممکن است سبب مشکلاتی از قبیل سردرد ، خستگی چشم و سایر مشکلاتی شود که مطالعه و دید نزدیک تان را دچار اختلال کند .

اختلالات تطابق :

این مشکلات می تواند از عدم تمرکز کامل بینایی در بچه ها تا کاهش در توانایی های تطابق ( پیر چشمی ) در سنین بالاتر متفاوت باشد .

بیماری های چشمی :

بسیاری از بیماری های چشمی مانند گلوکوم و یا رتینوپاتی دیابتی ممکن است در مراحل اولیه علایمی نداشته باشند . چشم پزشک ، چشم را از نظر وجود این بیماری ها کنترل می کند . در اغلب مواقع تشخیص به موقع این بیماری ها می تواند مانع بروز خطرات کاهش قابل ملاحظه بینایی فرد شود .

بیماری های غیر چشمی :

چشم پزشک می تواند با توجه به تغییرات عروق چشم ، علایم اولیه بعضی بیماری های غیر چشمی را تشخیص دهد . چشم پزشک می تواند پیش از هر پزشک دیگر اولین علایم فشار خون بالا و یا بالا بودن کلسترول را به شما اطلاع دهد ؛ به عنوان مثال دیابت می تواند سبب نشت از عروق خونی شبکیه و یا خونریزی آنها و همچنین ورم لکه زرد شبکیه و در نهایت کاهش دید شما شود . چشم پزشک با معاینه کامل ، بسیاری از بیماری ها را تشخیص خواهد داد.

برای اولین معاینه همراه داشتن چه چیزهایی لازم است؟

در اولین جلسه معاینه چشمی در صورت لزوم، همراه داشتن این موارد توصیه می شود:

عینک یا لنزهای تماسی مورد استفاده

نسخه های چشم پزشکی قبلی در صورت وجود

هر مدرک یا نامه که با بستری شدن شما در مراکز درمانی چشم پزشکی در گذشته ارتباط دارد.

لیستی از داروهای مصرفی حتی داروهای غیر مرتبط با مشکلات چشمی شما .

دکتر بابک صادقی – جراح و متخصص چشم

دیدگاهتان را بنویسید